Grațian Călin – Președintele RELOC: Dorim ca RELOC să devină un pol internațional al producției de material rulant
Reloc SA a lansat locomotiva Terra Nova, în cadrul expoziţiei InnoTrans, cel mai mare eveniment internaţional de acest gen în domeniul materialului feroviar rulant. Proiectul conţine numeroase inovaţii tehnologice, care îi conferă un statut aparte în industria feroviară, după cum ne-a spus, în cadrul unui interviu, Graţian Călin, preşedintele Reloc SA& Electroputere VFU
Reporter: Când a fost demarat proiectul?
Graţian Călin – Președintele Reloc SA&Electroputere VFU: Proiectul a fost demarat pe durata unui an de zile, împreună cu americanii de la Caterpillar, o colaborare foarte bună ce ne onorează şi pe care suntem încrezători că o vom dezvolta pe viitor. Ideea fabricării acestei locomotive a venit ca urmare a faptului că am reuşit să identificăm o nişă de piaţă. În fapt, piaţa de manevră de marfă nu a fost exploatată la adevăratul ei potenţial. Acest segment este deservit în mare parte de locomotive ineficiente din punct de vedere tehnic, care au un consum relativ ridicat de resurse. Reloc SA a selectat ca partener pe Caterpillar Inc. datorită performanţelor tehnice ale sistemelor power pack oferite de americani: motor Diesel, transmisie, convertizor. Locomotiva a fost realizată de la zero, în baza unui proiect în totalitate românesc.
Reporter: Care sunt avantajele noii locomotive?
Graţian Călin – Președintele Reloc SA&Electroputere VFU: Locomotiva conţine o serie de inovaţii, care o transformă într-un produs cu adevărat revoluţionar. Cel mai interesant este sistemul de funcţionare al motoarelor. Grupurile power pack au fost livrate de Caterpillar Inc. Locomotiva poate fi produsă pe diferite tipuri de ecartamente, având dotări opţionale, conform cerinţelor clienţilor.
Reporter: Intenţionaţi să vindeţi astfel de exemplare la export şi unde?
Graţian Călin – Președintele Reloc SA&Electroputere VFU: Categoric, intenţionăm să livrăm locomotiva la export. Mai mult decât atât, vă pot spune că atunci când am încheiat parteneriatul cu Caterpillar am decis ca această companie să realizeze o linie de producţie şi comercializare în SUA, pe baza schimbului de experienţă cu specialiştii din România care au realizat acest proiect. Practic, prin intermediul acestui parteneriat se exportă ştiinţa şi inovarea României în SUA.
Reporter: Aveţi în plan şi alte proiecte de acest gen?
Graţian Călin – Președintele Electroputere VFU&Reloc SA: Da, intenţionăm să continuăm colaborarea cu gigantul Caterpillar. Locomotiva pe care o avem în plan pentru anul viitor va fi una de marfă de tip Diesel electrică, de mare putere. Pe termen mediu, ne propunem să ajungem la trei linii de producţie, în următorii şase ani.
Reporter: Există cerere pe acest segment?
Graţian Călin – Președintele Reloc SA&Electroputere VFU : Da, cerere există. Numărul clienţilor care au vizitat locomotiva Terra Nova şi standul nostru în cadrul expoziţiei Innotrans indică faptul că există o nevoie importantă pentru material rulant pe piaţa de manevră şi implicit un interes real important legat de achiziţia acestei locomotive în viitorul apropiat. Considerăm că la nivel european piaţa de manevră va avea un potenţial extraordinar de dezvoltare.
Reporter: Cum credeţi că se va situa compania pe care o reprezentaţi pe această piaţă europeană?
Graţian Călin – Președintele Reloc SA&Electroputere VFU: Noi am preluat divizia Vehicule Feroviare Urbane (VFU) din Electroputere împreună cu proiectele, oamenii şi brand-ul. Nu avem legătură cu acea parte a Electroputere care apartine Al Arrab Contracting Company. Am început cu investiţii masive în retehnologizare și recrutare de oameni. Practic, în mai puţin de 2 ani, nu numai că am revitalizat activitatea, dar am şi început producţia, având planuri mari de a face din această fabrică un pol de producţie la nivel internaţional de material rulant.