Blog

BATRACK, cel mai nou și mai inovator produs feroviar al RELOC SA

  |   Fără categorie, News

Peste jumătate de secol în proiectarea, construcția, repararea și modernizarea vehiculelor feroviare și a materialului rulant, au permis RELOC SA să elaboreze un produs feroviar 100% românesc și 100% unic, un proiect inovator pe piața de manevră din România: utilajul de cale ferată-șosea pentru serviciul de manevră cu alimentare pe baterii – Locotractorul tip LT-REL-10-BATRACK.

Cronologia acestui produs, proiectat și realizat în 2016, omologat de către Autoritatea Feroviară Română (AFER) în 2017, și construit în serie în 2018, atestă seriozitatea RELOC, dar și calitățile și nevoia de pe piață pentru acest utilaj de tracțiune.

Produsul nostru se adaptează perfect activității de manevră, putând fi utilizat pentru acțiunile cele mai complicate în depouri, mine, porturi, aeroporturi, combinate siderurgice, metrou, triaje, tractarea tramvaielor sau oriunde este necesară operarea cu viteză redusă. El permite eficientizarea serviciului de manevră și protejarea mediului înconjurător, asigurând în același timp importante avantaje economice pentru beneficiari.

Echiparea cu un sistem electronic de comandă, supraveghere, protecție și diagnoză cu microcontroller ce permite comanda independentă a celor patru roți motoare, face posibilă rularea acestuia în orice sens și direcție, astfel încât să poată fi scos sau repus pe șină, pe o distanță de maximum 6 metri. De aceea susținem că BATRACK este, probabil, cel mai versatil produs feroviar de tracțiune din lume.

Sursa proprie de aer comprimat asigură frânarea și defrânarea în condiții de siguranță a unei garnituri de vagoane cu 40 de osii, în timp sistemul multiplu de frânare: frâna pneumatică pentru vagoane cu frânare și defrânare graduală, frâna hidraulică de serviciu, frâna electrică cu recuperare a energiei pentru încărcarea bateriilor de acumulatori și frâna manuală de parcare cresc exponențial gradul de siguranță în exploatare.

Sursa de putere asigurată de o baterie de acumulatori asigură o autonomie de aproximativ 12 ore fără încărcare, în timp ce echiparea utilajului cu un sistem de radio control de la distanță și a unei cuple automate extinde plaja de utilizare acolo unde condițiile de lucru pun în pericol viața operatorului, permițând totodată și reducerea cheltuielilor cu personalul de manevră.

Sistemul de ghidare asigură o forță de apăsare contantă pe șină, indiferent de configurația acestuia, permițând rularea în condiții de siguranță pe calea ferată. Fiecare roată motoare este acționată independent prin intermediul unui reductor și a unui motor asincron de curent alternativ, alimentat de la un invertor static de tracțiune.

Avantajele Locotractorului tip LT-REL-10-BATRACK față de variantele clasice de manevră ce utilizează locomotive diesel hidraulice tip LDH 1250 CP pentru orice operator care dorește să efectueaze activitatea de manevră într-un mod mai eficient, mai ieftin și mai sigur sunt numeroase și sunt semnificative:

–       circulă atât pe calea ferată și căi rutiere;

–       deplasarea între liniile ferate de operare se face rapid și ușor prin traversarea liniilor reducând timpii de manevră;

–       se poate reloca pe trailer sau vagon de marfă;

–       este silențios în funcționare;

–       este nepoluant pentru că asigură tracțiunea electric;

–       este prevăzut cu cuplă automată, cu comandă radio de la distanță, nu necesită intervenția manuală a manevrantului;

–       prezintă risc de accident redus;

–       are costuri mici de întreținere datorită fiabilității mari a echipamentelor de ultimă generație și a tehnologiilor inovative folosite;

–       întreținerea se poate realiza în linie curentă, fără a fi necesare zone speciale de service;

–       are putere adecvată regimului de manevră asigură forță de tracțiune mare la viteză redusă;

–       implică cheltuieli totale întreținere și exploatare de aproximativ 1.500 lei/lună

–       nu necesită operator de înaltă calificare, este ușor de transportat, iar timpul pentru efectuarea reviziilor este unul redus;

–       are cost de achiziție mult redus față de un vehicul feroviar care efectuează același tip de serviciu;

–       este prietenos cu mediul înconjurător, fiind complet nepoluant: zero emisii CO2, noxe și zgomot, utilizarea bateriilor înseamnă că este folosit zero combustibil fosil.

–      este prevăzut cu un sistem dual de rulare: metal-metal și cauciuc-metal, care permite o largă utilizare a lui atât pe calea ferată, cât și pe cea rutieră, având astfel și un coeficient de aderență ridicat față de aderența tradițională fier-fier.

–      oferă importante beneficii economice pentru producător datorită timpilor de fabricație și punere în funcțiune cu mult diminuați față de cei ai unui vehicul feroviar clasic, prin soluțiile inovative utilizate și prin modularizare.

 

SHARE THIS: